Jump to content
Piranha-Fury | Alles wat je wilt weten over Piranha's

Loubard

Senior Leden
 • Content Count

  1,527
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutraal

6 Followers

About Loubard

 • Rank
  PolypterusFury
 • Birthday 10/04/1986

Previous Fields

 • Land
  Singapore

Contact Methods

 • MSN
  ul_73@hotmail.com
 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Geslacht
  Man
 • Plaats
  NL
 1. Loubard

  Het circus (roofvissen bak)

  Zo, tijdje geleden dus hoog tijd voor een update. Deze bak draait nog steeds. Het bestand is wel iets veranderd. De focus ligt nu echt op de botia's, dat blijft toch mijn favoriete soort. Paar interessante bijvissen erbij en het is een zeer vermakelijk bak met veel beweging en interactie, maar geen spoor van (serieuze) agressie. Heel rustgevend en interessant om naar te kijken dus, precies waar ik naar op zoek ben. In de video denken ze eten te krijgen, vandaar dat ze allemaal zo tegen de voorruit aan zitten. Bezetting is op dit moment: Chromobotia macracanthus - Clown loach x 7 Myleus rebripinnis sp "red cheek" - Silver dollar x 3 Tor sp - Masheer x 1 (not sure on species) Dawkinsia filamentosa - Filament barb x 6 Belontia hasselti - Malay combtail x 3 Pseudanos trimaculatus - Threespot headstander x 1 Toxotes blythii - freshwater archer x 1
 2. Loubard

  doorstroom en opvoerpomp

  Je kan inderdaad ook gaten in de zijkant maken. Dit scheelt in interne ruimte in je bak voor de overloop en is makkelijker te bereiken als je onderhoud moet plegen. Plus de hoeveelheid water die als gevolg van lekkage kan wegstromen is minder groot dan bij een gat door de bodem. Standaard advies is kies buizen liever iets te groot dan te klein. Het is beter om een beetje te knijpen dan een lawaaiige overloop. Verder maak zo min mogelijk hoeken en beperk de lengte van de uit- en instroom buizen. Als je hier neerzet wat je van plan bent dan kunnen we hier met je meedenken
 3. Loubard

  doorstroom en opvoerpomp

  Balen dat je reds er niet meer zijn Het bestand klinkt leuk, al vind ik zelf maanvissen redelijk statisch. De beweging moet dus van de andere vissen komen. Zou zeggen mooie grote scholen van de corydoras en tetra's, dat ziet er in zo'n grote bak volgens mij erg gaaf uit. Denk dat je er prima wat dwergcichliden bij kan zetten. Gewoon goed decoreren zodat de vissen elkaar uit de weg kunnen gaan. Zeker als je kies voor een wat rustigere soort zoals bijvoorbeeld Mikrogeophagus altispinosus. Daar zou je zelfs een harempje van kunnen doen, leuk om de mannen onderling te zien showen. Overigens zou ik die zebra's laten zitten en de groep L134 uitbreiden. De zebra is naar mijn idee beter geschikt voor een speciaalbak ivm de gevraagde warmte + zuurstof (en prijs). Als je gaat voor een bioloog zou ik toch echt gaten laten boren. Anders is het vragen om problemen. Een overloop buiten de bak kent altijd een heveleffect. Als dat hevel effect wordt onderbroken stroomt je bak over. Ik zou dan niet lekker kunnen slapen. Dan is een dubbele overloop (1 geknepen hoofd overloop en 1 open nood overloop) een veel betrouwbaardere setup. Google maar eens op herbie overflow. Ik filter mijn bakken gemiddeld 6 keer per uur en heb daarnaast ook nog voor 5-10 keer per uur stromingspompen (ik wissel de hoeveelheid stroming). Op dit moment woon heb ik alleen potfilters, dus die zijn qua doorstroomsnelheid en filtermateriaal op elkaar afgestemd. De stelregel 2-3 per uur is dan ook veels te algemeen. De daadwerkelijke berekening is veel complexer (en hangt onder andere af van hoeveel zuurstof je in het water hebt en hoeveel vervuiling er in de bak is). Kan je aangeven waarom je de bak niet wil laten boren?
 4. Loubard

  doorstroom en opvoerpomp

  Mooie maat bak. Wat ben je van plan erin te gaan houden? Mogelijkheden te over, dat is zeker! Tot zover mijn enthousiasme over je bak.. Over tot de vraag; hoezeer een l/h wordt beïnvloed door opvoerhoogte heeft in mijn ervaring te maken met de volgende zaken: - het merk pomp (Eheim wint het hier in mijn ervaring van de meeste andere merken) - de hoeveelheid weerstand in de slangen (hoeveel bochten zitten erin) - hoe vuil is de pomp De 2700 l/h van je pomp is waarschijnlijk gemeten in het gunstigste scenario (dus bij 30 cm opvoerhoogte ofzo). Welke pomp heb je? Ik zou in jou geval voor een wat zwaardere pomp gaan, liefst een regelbare. Het is immers makkelijker later iets capaciteit terug te schroeven (en op bijv. 70% te draaien - is nog beter voor de levensduur ook) dan een nieuwe pomp te installeren. Je kunt er ook voor kiezen 2 pompen te gebruiken en er bijv, eentje van hetzelfde type bijkopen. Voordeel is dan dat je niet langer een single point of failure hebt. Als 1 van de twee pompen kapot gaat zorgt de andere pomp ervoor dat je bioloog blijft functioneren. Overigens ben ik zelf fan van behoorlijk stroming in mijn bakken (minstens 10 x inhoud - breek de stroming wel altijd met decoratie). Zou je dan ook aanraden een tweetal wavemakers (Jebao ofzo) in de bak zelf te plaatsen.
 5. Loubard

  zeevruchten?

  Zolang ze rauw zijn en er geen toevoegingen (conserveringsmiddelen e.d.) in zitten idd prima. Zelf spoel ik dit soort voer ook altijd even uit voordat ik het voer.
 6. Loubard

  Mini rif 240 liter

  Echt heel gaaf en super leuk om de ontwikkeling van de bak te kunnen blijven volgen!
 7. Loubard

  Roggenbakje Erwin

  Geloof dat Erwin nu een zoutwater avontuurt is gestart in deze bak.
 8. Loubard

  Mini rif 240 liter

  Heel gaaf al die updates! Je hebt de inrichting geloof ik ook wat getweakt? Ziet er goed uit met die steen partij zo een stuk boven de bodem! Leuk ook om de koralen langzaam te zien groeien! Hoe is de stabiliteit van de bak? Meet je nog veel of kan je ondertussen uitgaan van je gevoel of regelmaat (zoals wss de meeste van ons ondertussen bij zoetwater doen)?
 9. Ziet er goed uit! Jammer dat je er maar 1 over hebt, maar dat maakt het ook weer makkelijker om hem een passend huis te bieden. Hoe is zijn gedrag? Heeft hij al door dat jij het voer komt brengen ?
 10. Loubard

  Mini rif 240 liter

  Heel tof!
 11. Gaaf en dat is nog eens geluk hebben! Ik zag ze ook al op mp langskomen Zijn die twee rechts voor en diegene onder de eheim intake de armatussen? Van wat ik op mfk lees zijn de armatus op de lange termijn vrij moeilijk te houden. Ze schijnen zichzelf uiteindelijk vaak kapot te zwemmen (uit schrik van een andere vis of onderhoud ofzo).
 12. Loubard

  Mini rif 240 liter

  Gaaf! Hoe zijn de vissen naar elkaar?
 13. Loubard

  Payara houden in een 250x60x60 ??

  Gave soorten heb je in je bak! Een filmpje zou niet verkeerd zijn Ik zou de groep barracuda's wat uitbreiden en de vissen dan lekker uitgroeien. Ze zijn nog jong en al die zalmen zijn gevoelig voor voedselconcurrentie. Als ze wat groter zijn is het missen van een tijdje voedsel door de toevoeging van andere vissen niet meer zo kritisch (groei achter de rug en hopelijk beetje buffer opgebouwd). Door hun toegenomen formaat vallen ze dan ook minder snel ten prooi aan medebewoners.
 14. Loubard

  Payara houden in een 250x60x60 ??

  Gave bak! Mogelijkheden te over met deze maat. Ik heb altijd gelezen dat de odoe niet van sterke stroming houdt, ze worden dan heel schichtig. Dit maakt de combinatie met payara niet ideaal, want die houden juist wel van stroming. Ook bij het voeren van payara is sterke stroming handig, door voedsel in de stroming te gooien wordt hun jacht instinct geactiveerd en pakken ze bij alles. In mijn ervaring zelfs pellets. Doordat je een flinke bak hebt zou het mogelijk moeten zijn om een gedeelte met een flinke stroming en een stromingsarm gedeelte te creëren. Ik zelf houd de stroming altijd langs de voorruit. Hier vind dan de voedering plaats en vissen trekken er, lekker zichtbaar, hun baantjes. Je kunt de stroming dan naar wens verminderen door het toepassen van planten (bijv. vallisneria gigantea of drijfplanten) en / of hangend kienhout. Dit doe ik zelf meestal achteraan. Door naar de vissen te kijken en wat te schuiven met de opstelling kom je vast snel tot een passende oplossing. Mocht je nog geen nachtlampje hebben dan kan ik je sterk aanraden deze aan te schaffen. Dit voorkomt dat de vissen 's avonds gedesoriënteerd raken, schrikken en zichzelf, specifiek hun neus, kapot zwemmen. Overigens, odoe is ook uitstekend geschikt om in een schooltje te houden (>3-5). De interactie met soortgenoten maakt voor een interessant schouwspel.
 15. Loubard

  Project 2m Zeewater

  Heel gaaf man! De bak oogt wel wat donker voor een zeebak, of is dat de camera (in combinatie met de zwarte achter- en zijkant)?
×