Jump to content
Piranha-Fury | Alles wat je wilt weten over Piranha's

Aquarium waterwaarden

Aquarium waterwaarden, vind hier informatie of stel vragen over aquarium waterwaarden. Informatie over indraaien (rijpen) van het aquarium, stikstofcyclus, waterwaarden zoals ammoniak, nitriet, nitraat, ph, kh, gh, co², en alle overige aquarium waterwaarden gerelateerde onderwerpen kunnen hier worden gevonden. In de FAQ zijn antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen over waterwaarden in het aquarium.


Waterwaarden in het aquarium

Het aquarium is meer als alleen een glazen bak met water. Net als in de natuur hebben we ook in het aquarium te maken met waterchemie om te zorgen dat er leven mogelijk is in het aquarium. De stikstofcylus zorgt voor de verwerking van afvalstoffen die in het aquarium komen door vissen en planten resten. Ook hebben we te maken met waterwaarden die allemaal invloed hebben op het evenwicht van het aquarium en alles wat hierin leeft. De ideale waterwaarden zijn voor elke soort vis en plant verschillend.

 

Stikstofcyclus in het aquarium

De stikstofcyclus is het proces wat ervoor zorgt dat afvalstoffen worden afgebroken tot een stof die weer wordt opgenomen en zo zorgt voor een nieuwe start van dit proces. De afvalstof die ontstaat in een bewoond aquarium is ammoniak. Bacteriën zorgen ervoor dat ammoniak wordt afgebroken, de afvalstof van deze bacteriën is nitriet.

Door andere bacteriën wordt nitriet afgebroken en hiervan is de afvalstof nitraat. Het nitraat wordt weer opgenomen door planten en hiermee is de cyclus rond.In een aquarium gaat de afbraak van nitraat niet snel genoeg en is het nodig om water te verversen om de waarde van het nitraat laag te houden.

 

Ammoniak (NH3) en ammonium (NH4) in het aquariumwater

De afvalstof veroorzaakt door vissen, planten resten, en voedsel resten in het aquarium is ammoniak. Bijeen pH lager dan 7 is er alleen het schadelijke ammoniak, bij een pH hoger dan 7 ontstaat er naast ammoniak ook ammonium welke vele malen schadelijker is. In een ingedraaid aquarium mag geen ammoniak voorkomen. Ammoniak zorgt bij vissen voor brandplekken op korte termijn en op de lange termijn is ammoniak dodelijk. Ammoniak wordt afgebroken door bacteriën en opgenomen als voeding door planten.

 

Nitriet (NO2) in het aquariumwater

Nitriet is een stof die ontstaat bij het afbreken van ammoniak. In een ingedraaid aquarium mag niet meer als 0.2mg/l nitriet in het aquariumwater voor komen. Nitriet is giftig voor vissen en belemmerd de zuurstof opname in het bloed. Nitriet wordt afgebroken door bacteriën.

 

Nitraat (NO3) in het aquariumwater

De laatste stof in de stikstofcyclus is nitraat. Het nitraat is een afvalstof die ontstaat bij het afbreken van nitriet. Nitraat is vele malen minder schadelijk voor vissen dan ammoniak of nitriet. In een ingedraaid aquarium mag niet meer als 50mg/l nitraat in het aquariumwater voorkomen. Een hogere waarde is schadelijk voor vissen en kunnen algenbloei veroorzaken. Het nitraat wordt door planten opgenomen en verwijderd door het verversen van het aquariumwater.

 

Temperatuur van het aquariumwater

De temperatuur van het aquariumwater is een factor die bepalend is voor de hoeveelheid zuurstof opname in het water. Bij hogere temperaturen kan er minder zuurstof worden opgenomen in het water. Bij tropische aquaria is het daarom belangrijk om te zorgen voor een goede beluchting.Ook het functioneren van het leven in het aquarium is afhankelijk van de temperatuur. Aquarium vissen zijn koudbloedig en afhankelijk van de soort vis is de snelheid van de stofwisseling bepaald door de hoogte van de temperatuur.

 

PH (zuurtegraad) van het aquariumwater

De pH staat voor de zuurtegraad van het water. Water met een pH van 7 is neutraal. Bij een hogere pH wordt het water harder (Basisch). Bij een lagere pH is het water zuurder. De pH van het water kan verlaagd worden door het toevoegen van co², om zo de ideale omstandigheden te krijgen voor de vissen in het aquarium.

 

Co² (Koolstofdioxide) in het aquariumwater

Co² ontstaat in het aquarium door de vissen en de gaswisseling met de lucht. Co² is voor planten in een het aquarium een belangrijke meststof.

Het extra toevoegen van co² aan het aquariumwater zorgt naast een goede plantengroei ook voor een daling van de pH van het water. De hoeveelheid co² die toegevoegd moet worden om het aquariumwater te verlagen is weer afhankelijk van de hoogte van de KH.

 

KH (Carbonaathardheid) van het aquariumwater

De KH staat voor de hoeveelheid carbonaat aanwezig in het aquariumwater. De hoogte van de KH is bepalend voor stabiliteit van de pH. Hoe lager de de KH hoe instabieler de pH is. Een ideale KH in het aquarium ligt tussen de 3 en de 6. De KH kan worden verlaagd door het toevoegen van turf in het filter. Ook kienhout zorgt voor een lagere KH van het water.

 

GH (Totale hardheid) van het aquariumwater

De GH staat voor de hoeveelheid calcium en magnesium in het aquariumwater. Hoe meer van deze zouten aanwezig zijn hoe hoger de GH waarde is. In het aquarium is een GH waarde tussen de 8 en 16 ideaal voor de meeste vissen.

 

Meer informatie over waterwaarden in het aquarium kan gevonden worden in diverse topics. Ook kunnen er topics worden gestart en daarin vragen worden gesteld aan de actieve gebruikers op het forum.

Aquarium_waterwaarden.png
 

 

Subforums

 1. FAQ - Aquarium waterwaarden

  FAQ - Aquarium waterwaarden - Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over aquarium waterwaarden.

  13
  posts

Explore Questions

There are no popular questions to show right now

 1. 0 votes
  2 answers
 2. Vissen schuren

  Asked by payara803,

  0 votes
  2 answers
 3. Welk easy life product?

  Asked by Polys90,

  0 votes
  9 answers
 4. 0 votes
  4 answers
 5. 0 votes
  1 answer

148 questions in this forum

 1. 0 votes
  12 answers
 2. Informatie over planaria en hydra

  0 votes
  2 answers
 3. 0 votes
  0 answers
 4. 0 votes
  0 answers
 5. 0 votes
  0 answers
 6. 0 votes
  0 answers
 7. 0 votes
  2 answers
 8. Vissen schuren

  0 votes
  2 answers
 9. Welk easy life product?

  0 votes
  9 answers
 10. 0 votes
  4 answers
 11. 0 votes
  1 answer
 12. nitraathars

  0 votes
  17 answers
 13. Purigen

  0 votes
  52 answers
 14. lichte stijging nitriet.

  0 votes
  20 answers
 15. HS Easycell

  0 votes
  5 answers
 16. amoniumverhoging

  0 votes
  15 answers
 17. osmose water en verversen

  0 votes
  6 answers
 18. waterwissels

  0 votes
  7 answers
 19. ph laten dalen

  0 votes
  18 answers
 20. 0 votes
  1 answer
 21. Osmose water te zuur ?

  0 votes
  9 answers
 22. Waterwaarden.....

  0 votes
  10 answers
 23. troebel water

  0 votes
  38 answers
 24. TestStrips ervaring ?

  0 votes
  15 answers
 25. mosseldiertjes.

  0 votes
  66 answers
 • Online gebruikers (See full list)

  There are no registered users currently online

×