Jump to content
Piranha-Fury | Alles wat je wilt weten over Piranha's

Aquarium planten

Sign in to follow this  

Aquarium planten, vind hier informatie over aquarium planten. Informatie over aquarium planten, plantenvoeding, Co2 (Bio), onderhoud, en de verzorging van aquarium planten kan hier worden gevonden. In de FAQ zijn antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen over aquarium planten. In plant profielen staat informatie over verschillende soorten planten in het aquarium.


Planten in het aquarium

Er zijn vele soorten aquarium planten te krijgen. Net als bij vissen hebben ook planten behoefte aan bepaalde waterwaarden om het best te kunnen groeien. Ook de behoeftes aan het soort verlichting en de lichtsterkte verschillen per plant. Deze behoefte hangt af van waar de oorsprong ligt van de plant. Bij het plaatsen van de planten in het aquarium moet rekening worden gehouden met de hoogte die de planten kunnen bereiken.

 

Het nut van planten in het aquarium

Naast dat planten in het aquarium mooi zijn hebben ze ook een nuttige functie. Aquariumplanten voeden zich met de afvalstoffen die in het aquarium voortkomen. Het biologisch filter zorgt hoofdzakelijk voor het afbreken van ammoniak en nitriet maar het nitraat wat overblijft word gedeeltelijk opgenomen door de planten waardoor de nitraat waarde in het aquarium lager blijft. Het water verversen zal ondanks dat planten nitraat opnemen nodig blijven om de nitraat waarde laag te houden. Hoeveel afvalstoffen de planten opnemen hangt af van de soort. Snel groeiende planten nemen het meeste afvalstoffen op, drijfplanten zijn hier een goed voorbeeld van. Planten zorgen overdag ook voor zuurstof in het water en nemen de co² op die de vissen uitademen. Afhankelijk van de bezetting en watertemperatuur is het vaak wel nodig om voor extra beluchting te zorgen d.m.v. oppervlakte stroming of een luchtpomp met bruissteen.

 

Bemesting voor aquariumplanten

Net als alle planten hebben ook aquariumplanten voedingstoffen nodig om goed te kunnen groeien. De afvalstoffen die in het aquarium voortkomen zijn daarvoor vaak niet voldoende voor een optimale groei van de plant. Een voedingsbodem bevat voor een aantal maanden voedingstoffen en wordt geplaatst op de bodem van het aquarium hier overheen komt het grind of zand. Het nadeel is dat het aquarium dus na verloop van tijd leeg gehaald moet worden om deze voedingsbodem te vervangen. Vloeibare aquariumplanten voeding is een goed alternatief en dient wekelijks te worden toegevoegd. Ook kunnen kleibolletjes in de bodem bij de planten worden geplaatst, deze geven langere tijd voedingstoffen af direct bij de wortels van de plant. Een andere messtof is co² en een van de belangrijkste factoren voor een gezonde groei van aquariumplanten. In lucht zit voor aquariumplanten voldoende om te kunnen groeien, naast dat door de stroming zuurstof wordt opgenomen in water wordt er ook co² opgenomen. Omdat planten meer co² kunnen opnemen dan er standaard in lucht aanwezig is kan er extra co² worden toegevoegd om zo te zorgen voor een snelle en gezonde groei van de aquariumplanten.

 

Onderhoud van aquariumplanten

Om aquariumplanten goed te laten groeien is het ook nodig om deze te onderhouden. Om te voorkomen dat een plant te groot wordt zal deze moeten worden gesnoeid. Als de plant te groot wordt kan het licht de onderste bladeren niet meer bereiken waarna deze zullen afsterven. Wanneer bladeren dood gaan moeten deze worden verwijderd omdat dit zorgt voor extra afvalstoffen in het aquariumwater. Het kan voorkomen dat er alg groeit op de bladeren, deze dienen dan helemaal worden verwijderd om verdere besmetting van de plant te voorkomen.

 

Meer informatie over planten in het aquarium kan gevonden worden in diverse topics. Ook kunnen er topics worden gestart en daarin vragen worden gesteld aan de actieve gebruikers op het forum.

Aquarium_planten.png
 

 

Subforums

 1. FAQ - Aquarium planten

  Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over aquarium planten.

  8
  posts
 2. Aquarium plant profielen

  Hier vind je profielen van diverse soorten aquarium planten.

  25
  posts

Explore Questions

There are no popular questions to show right now

 1. Vies blad op al mijn planten

  Asked by Misty,

  0 votes
  8 answers
 2. planten groeien niet goed

  Asked by seppeV,

  0 votes
  12 answers
 3. Hornbach zand?

  Asked by rikkert,

  0 votes
  17 answers
 4. 0 votes
  9 answers
 5. nieuw 160 liter aquarium

  Asked by roodbuik-kami,

  0 votes
  6 answers

118 questions in this forum

 1. Vies blad op al mijn planten

  0 votes
  8 answers
 2. planten groeien niet goed

  0 votes
  12 answers
 3. Hornbach zand?

  0 votes
  17 answers
 4. 0 votes
  9 answers
 5. 0 votes
  23 answers
 6. nieuw 160 liter aquarium

  0 votes
  6 answers
 7. Welke Planten

  0 votes
  9 answers
 8. 0 votes
  20 answers
 9. valisneria

  0 votes
  18 answers
 10. JBL Manado

  0 votes
  14 answers
 11. Middag pauze verlichting

  0 votes
  10 answers
 12. 0 votes
  12 answers
 13. Inrichten

  0 votes
  30 answers
 14. 0 votes
  6 answers
 15. plant gezocht

  0 votes
  11 answers
 16. 0 votes
  13 answers
 17. 0 votes
  8 answers
 18. 0 votes
  3 answers
 19. 0 votes
  6 answers
 20. 0 votes
  12 answers
 21. 0 votes
  13 answers
 22. Hygroryza Aristata

  0 votes
  10 answers
 23. kleibolletjes bij planten

  0 votes
  8 answers
 24. 0 votes
  3 answers
 25. Javamos of andere bodembedekker

  0 votes
  1 answer
Sign in to follow this  
 • Online gebruikers (See full list)

  There are no registered users currently online

×