Jump to content
Piranha-Fury | Alles wat je wilt weten over Piranha's
  • 0
Sign in to follow this  
kevinv

doorstroom en opvoerpomp

Question

kevinv    1

Daar mijn piranha bestand verdwenen is na een aanhoudende ziekte ben ik van plan om met een totaal ander visbestand te starten.

De 2 potfilters die ik had heb ik verkocht en heb mijn eigen nu een hoog onderstel ipv.onderkast aangeschaft en een bioloog.

Mijn bak is 170x70x70 en de bioloog die ik heb laten maken 120x50x45.

Daar ik een hoog onderstel heb laten maken zodat de bak mooi in het zicht tegen de muur komt had ik een vraag ivm. de opvoerpomp .

De rand van mijn bak zal nu op 1.70 meter hoogte liggen.

De opvoerpomp die ik wil halen heeft een opvoerhoogte van 2.5 m en een stroming van 2700 liter per uur

Gaat dit voldoende zijn om het totale aantal liters van ongeveer 1000 (bioloog en bak) 2x per uur te kunnen zuiveren daar er overal beweerd word dat je door de opvoerhoogte minder doorstroomliters krijgt dan de 2700 die beloofd worden .

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
Loubard    0

Mooie maat bak. Wat ben je van plan erin te gaan houden? Mogelijkheden te over, dat is zeker!

 

Tot zover mijn enthousiasme over je bak..:) Over tot de vraag; hoezeer een l/h wordt beïnvloed door opvoerhoogte heeft in mijn ervaring te maken met de volgende zaken:

 

- het merk pomp (Eheim wint het hier in mijn ervaring van de meeste andere merken)

- de hoeveelheid weerstand in de slangen (hoeveel bochten zitten erin)

- hoe vuil is de pomp

 

De 2700 l/h van je pomp is waarschijnlijk gemeten in het gunstigste scenario (dus bij 30 cm opvoerhoogte ofzo). Welke pomp heb je? Ik zou in jou geval voor een wat zwaardere pomp gaan, liefst een regelbare. Het is immers makkelijker later iets capaciteit terug te schroeven (en op bijv. 70% te draaien - is nog beter voor de levensduur ook) dan een nieuwe pomp te installeren. Je kunt er ook voor kiezen 2 pompen te gebruiken en er bijv, eentje van hetzelfde type bijkopen. Voordeel is dan dat je niet langer een single point of failure hebt. Als 1 van de twee pompen kapot gaat zorgt de andere pomp ervoor dat je bioloog blijft functioneren. 

 

Overigens ben ik zelf fan van behoorlijk stroming in mijn bakken (minstens 10 x inhoud - breek de stroming wel altijd met decoratie). Zou je dan ook aanraden een tweetal wavemakers (Jebao ofzo) in de bak zelf te plaatsen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
kevinv    1

een opvoepomp had ik nog niet gekocht.

eergisteren is mijn bioloog en nieuw onderstel pas geleverd.

ik had 2 pompen op het oog sicce syncra silent 3.0 of 4.0 .de 3.0 dat is die van 2700 l per uur

de 4.0 heeft een opvoerhoogte van 3.8m  en is 3500 l per uur maar wel regelbaar. er is ook nog een regelbare van 5000 l met een opvoerhoogte van 3.8 m.

 

gedurende iets meer dan 2 jaar had ik reds zitten . ik was gestart met 11 kleintjes maar de laatste maanden kwamen ze 1 voor 1 om.

zelfs antibioticakuren hielpen totaal niet.

 

ik wil deze keer iets totaal anders.

ik zou deze keer graag wat kleur en beweging hebben in de bak.

eerst was ik van plan om een rhombeus van 25 cm aan te schaffen maar ik weet nu al dat ik er toch spijt van ga krijgen omdat ik  liever scholen vissen  door de bak zie zwemmen dan 1 solitaire. 

 

deze keer ga ik een 7a8 tal scalare redshoulder manacapuru  huisvesten  samen met corydoras lazer gold stripe , 1 a 2 hypancistrus zebra l46  1 a 2 pecoltia compta l134 en een school roodkopzalmen goud en  ofwel kardinalen of keizertetra's.

moest ik nog genoeg ruimte overhouden zullen er nog zuidamerikaanse glaszalmpjes en marmeren bijlzalmpjes bijkomen.

met 8 scalares zit ik aan 400 l ( 50 l per vis nodig) en de rest moet ik nog eens berekenen

eerst wilde ik dwergcichliden toevoegen maar vermits die blijkbaar in de clinch gaan met andere bodembewoners ga ik het niet doen.

 

 

eerst moet ik wel nog een overloop in elkaar zien te knutselen daar ik geen gaten in mijn bak heb en ze ook niet wil laten boren.

graag had ik mijn bak in juni of juli terug opgestart en in september als we terug van vakantie zijn begin ik pas aan het vissenbestand. dan heeft hij ook rustig de tijd gehad om 2 maanden in te draaien.

het is de eerste keer dat ik met een bioloog ga werken.ik had teveel problemen om de waterkwaliteit optimaal te houden bij mijn reds alhoewel ik de 2 grootste filterpompen van  jbl op mijn bak had draaien 

 

filter jij je water dan 10x per uur ?

ze hadden mij verteld dat 2 tot 3 x meer dan genoeg was .

indien je te snel filtert zou je filtermateriaal niet zijn volle werk kunnen uitvoeren werd mij meegedeeld in de aquariumzaak.

Edited by kevinv

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Loubard    0

Balen dat je reds er niet meer zijn :(

 

Het bestand klinkt leuk, al vind ik zelf maanvissen redelijk statisch. De beweging moet dus van de andere vissen komen. Zou zeggen mooie grote scholen van de corydoras en tetra's, dat ziet er in zo'n grote bak volgens mij erg gaaf uit. Denk dat je er prima wat dwergcichliden bij kan zetten. Gewoon goed decoreren zodat de vissen elkaar uit de weg kunnen gaan. Zeker als je kies voor een wat rustigere soort zoals bijvoorbeeld Mikrogeophagus altispinosus. Daar zou je zelfs een harempje van kunnen doen, leuk om de mannen onderling te zien showen. Overigens zou ik die zebra's laten zitten en de groep L134 uitbreiden. De zebra is naar mijn idee beter geschikt voor een speciaalbak ivm de gevraagde warmte + zuurstof (en prijs).

 

Als je gaat voor een bioloog zou ik toch echt gaten laten boren. Anders is het vragen om problemen. Een overloop buiten de bak kent altijd een heveleffect. Als dat hevel effect wordt onderbroken stroomt je bak over. Ik zou dan niet lekker kunnen slapen. Dan is een dubbele overloop (1 geknepen hoofd overloop en 1 open nood overloop) een veel betrouwbaardere setup. Google maar eens op herbie overflow.

 

Ik filter mijn bakken gemiddeld 6 keer per uur en heb daarnaast ook nog voor 5-10 keer per uur stromingspompen (ik wissel de hoeveelheid stroming). Op dit moment woon heb ik alleen potfilters, dus die zijn qua doorstroomsnelheid en filtermateriaal op elkaar afgestemd. De stelregel 2-3 per uur is dan ook veels te algemeen. De daadwerkelijke berekening is veel complexer (en hangt onder andere af van hoeveel zuurstof je in het water hebt en hoeveel vervuiling er in de bak is).

 

Kan je aangeven waarom je de bak niet wil laten boren?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
kevinv    1

ik heb wat schrik dat indien er iets misloopt met het boren het glas gaat barsten of iets dergelijks.

iemand die ik ken maakt de overflows en installeerd ze ook . is inderdaad met hevel.

tot op het moment heeft hij nog geen problemen gehad ivm bakken die overlopen maar wat niet is kan natuurlijk nog komen.

deze week ga ik bij zijn kennis langs die al heel zijn leven met aquariums bezig is .

.momenteel heeft hij er eentje staan van 4.5m lengte.

ik ga daar ook mijn licht eens opsteken en de nodige vragen stellen.

 

de zebra is inderdaad een redelijk kostelijk beestje.

voor een kleintje zou ik rond de 100 betalen en voor een volgroeide rond de 200.

vind ze samen met de l134 bij de mooiste die er zijn en ze blijven van redelijk formaat.

de grotere soorten breken vroeg of laat toch heel het plantenbestand ed. af.

 

ik wilde een stuk of 10 corydoras plaatsen .

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
kevinv    1

denk dat ik toch gaten ga laten boren . de persoon waar ik mijn onderstel en bioloog heb besteld boort ook gaten in bestaande bakken bij mensen thuis en de prijs valt echt goed mee.

heb ook eens rondgekeken op verschillende sites ivm. de doorvoeringen .

als ik het goed begrepen heb kan ik ook gewoon aan de zijkant van mijn bak net onder de waterlijn een doorvoering voor afvoer richting bioloog laten maken ipv door de bodem van mijn bak.

klopt dit ? eerste keer dat ik met bioloog ed. ga werken dus hulp en tips zijn altijd welkom

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Loubard    0

Je kan inderdaad ook gaten in de zijkant maken. Dit scheelt in interne ruimte in je bak voor de overloop en is makkelijker te bereiken als je onderhoud moet plegen. Plus de hoeveelheid water die als gevolg van lekkage kan wegstromen is minder groot dan bij een gat door de bodem.

 

Standaard advies is kies buizen liever iets te groot dan te klein. Het is beter om een beetje te knijpen dan een lawaaiige overloop. Verder maak zo min mogelijk hoeken en beperk de lengte van de uit- en instroom buizen. Als je hier neerzet wat je van plan bent dan kunnen we hier met je meedenken :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
kevinv    1

Het nieuwe onderstel en mijn bioloog zijn al een tijdje geleden geleverd.

Heb iemand gevonden die de gaten voor aanvoer en afvoer kan en wil boren.

Tevens denk ik aan 1 invoer en 2 uitvoeren . 1 gewone uitvoer en 1 die hoger ligt als veiligheid moest de andere op de 1 of andere manier dicht geraken.

Weet alleen nog niet goed of ik ze door de bodem zou laten boren of door de zijkant net onder de waterlijn .

 

Weet er toevallig iemand welke dia van pijp ik best gebruik voor de uitvoeren ?

Ik zou de bak graag 3 tot 4 x per uur door de bioloog laten gaan ( of is dit te weinig ?)

als invoer wilde ik een pijp van dia 24 gebruiken.

Edited by kevinv

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
kevinv    1

De gaten in mijn bak zijn geboord en heb de afvoeren geplaatst (allebei 32 dia ) 1 is voor de gewone afvoer en de 2 de is wat hoger als veiligheidsafvoer indien de 1ste moest blokkeren.

De doorvoering in de bak van de opvoer is dia 20 ( had verkeerde maat opgeven aan persoon die kwam boren ) maar heb de leiding naar de bak wel 25 gemaakt ( reductie gebruikt op de doorvoering aan de buitenkant van de bak tot aan de bioloog waardoor nu alleen de doorvoering 20 is.

de opvoerpomp word de afstelbare sicce syncra silent 5.0 . pompt 5000 liter per uur en heeft een opvoerhoogte van 3.8 meter.

de afstand van opvoerpomp naar doorvoering invoer is 1.8 meter

deze week komt men de overloop erin kleven en kunnen we de achterwand verder afwerken.

nu een vraag over het filtermateriaal . mijn bioloog bestaat uit 4 vakken waar van 3 voor filtermateriaal en 1 voor opvoerpomp

in de 3 ruimtes voor filtermateriaal kan ik telkens 23x30x50 vullen . 

het eerste vak had ik graag volledig gevuld met groffe en fijne filtermaten ( hier komt de afvoer aan)

het middenste vak had ik graag volledig gevuld met siporax ( zou ongeveer 40 liter siporax zijn)

over het 3 de vak twijfel ik nog . had eerst gedacht om in de onderste helft van het vak Japanse matten te leggen en de bovenste vol helft fijne filterwatten te leggen

zou dit volstaan of raden jullie mij nog iets anders van filtermateriaal aan ?

tegenwoordig heb je ook van die die drijvende kns of helix . is dat eigenlijk iets?

Het visbestand zullen uiteindellijk toch exodons worden

 

Edited by kevinv

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×