All Activity

This stream auto-updates   

 1. Last week
 2. Earlier
 3. Het nieuwe onderstel en mijn bioloog zijn al een tijdje geleden geleverd. Heb iemand gevonden die de gaten voor aanvoer en afvoer kan en wil boren. Tevens denk ik aan 1 invoer en 2 uitvoeren . 1 gewone uitvoer en 1 die hoger ligt als veiligheid moest de andere op de 1 of andere manier dicht geraken. Weet alleen nog niet goed of ik ze door de bodem zou laten boren of door de zijkant net onder de waterlijn . Weet er toevallig iemand welke dia van pijp ik best gebruik voor de uitvoeren ? Ik zou de bak graag 3 tot 4 x per uur door de bioloog laten gaan ( of is dit te weinig ?) als invoer wilde ik een pijp van dia 24 gebruiken.
 4. ik heb daarstraks een filmpje van de Polypterus senegalus gezien, die zijn wel heel mooi. zouden er daar 2 van in mijn 130x50x50 kunnen? of kan ik het beter bij 1 houden?
 5. na wat lezen zal ik voor channas en bichirs de boel aardig moet verstevigen, niet omdat ze de hor omhoog zouden krijgen maar omdat ze door het huidige gaas (niet steviger dan een klamboe) heen zouden kunnen breken. Exodon paradoxa lijkt me ook wel wat, naar wat ik lees zijn die heel actief. iets waar ik ook naar zat te kijken was voer gezien er veel vis op het menu staat, kwam ik op het idee dat kvv voor honden of katten ook geschikt kan zijn. daar zijn namelijk versies van met alleen vis. (waarschijnlijk bijvangst dat door een versnipperaar is gegaan.)
 6. Nee dat zijn echt leuke vissen om te houden! Ik kom ze ook niet vaak tegen en eerlijk gezegd snap ik niet waarom. Alle vissen doen het erg goed, zijn fantastisch op kleur en de kardinalen zijn echt flink gegroeid. de grootste is net zo groot als de kleinste ramirezi inmiddels.
 7. Welkom!! Genoeg keuze! Channas zijn heel vet, zeker een aanrader. Zorg dan wel dat je lichtkap goed dicht zit. maar ik zou het wel weten.
 8. en anders zijn er nog deze https://www.aquariumproduct.nl/a-42314347/tunze/tunze-overflow-box-1074-2/
 9. ik ben een aquarium van 130x50x50 aan het indraaien, en kom er niet helemaal uit wat voor dier er inkomt. (niet beperkt tot vissen) ik wil graag iets bijzonders, maar als je zonder specifieke naam googled op aquariumvissen gaan alle pagina's over beginners vissen, en als je termen als bijzonder, interresant of speciaal toevoegd kom ik alleen uit op vissen als arowana's en dergelijke die veel te groot zijn. ik ben op meerdere fora aan het zoeken, en kom genoeg tegen... maar niks wat er echt uit springt als: dat is het! en zo kwam ik op het idee om een of meerdere roofvissen te gaan houden, de vraag is alleen wat kan? ik vond roodbuik piranha's wel wat, maar ik heb door mijn werk regelmatig kleine wondjes aan mijn handen, en ergens las ik dat piranha's dan zouden kunnen aanvallen. channa's of iets dergelijks spreken me ook wel aan, evenals bichirs maar ik kom er niet uit welke soorten daarvan zouden kunnen. het liefst zou ik 1 soort vis houden, maar wel meerdere dieren, of ze echt een school/groep vormen of gewoon heel tolerant zijn maakt me niet uit. het aquarium staat pas 5 dagen in te draaien, over 2 weken ga ik een weekend weg dus tot die tijd komt er niks in. behalve het overschot garnalen bij mijn ouders vandaan dan om vast een voorraadje levend voer/opruimers te hebben. zoals het er nu bij staat, de muur er boven moet begroeien met tropische planten, dus boven de bak ligt nu alleen een hor vanwege de luchtvochtigheid, mochten het vissen worden die zich daar niet door tegen laten houden kan er altijd nog metalen gaas op.
 10. Het is gelukt alleen ik ben wel wat vis verloren, mijn piranhas werden heel agressief in hun nieuwe huisje en hebben de bichir zijn kop gekraakt als een notenkraker
 11. Je kan inderdaad ook gaten in de zijkant maken. Dit scheelt in interne ruimte in je bak voor de overloop en is makkelijker te bereiken als je onderhoud moet plegen. Plus de hoeveelheid water die als gevolg van lekkage kan wegstromen is minder groot dan bij een gat door de bodem. Standaard advies is kies buizen liever iets te groot dan te klein. Het is beter om een beetje te knijpen dan een lawaaiige overloop. Verder maak zo min mogelijk hoeken en beperk de lengte van de uit- en instroom buizen. Als je hier neerzet wat je van plan bent dan kunnen we hier met je meedenken
 12. denk dat ik toch gaten ga laten boren . de persoon waar ik mijn onderstel en bioloog heb besteld boort ook gaten in bestaande bakken bij mensen thuis en de prijs valt echt goed mee. heb ook eens rondgekeken op verschillende sites ivm. de doorvoeringen . als ik het goed begrepen heb kan ik ook gewoon aan de zijkant van mijn bak net onder de waterlijn een doorvoering voor afvoer richting bioloog laten maken ipv door de bodem van mijn bak. klopt dit ? eerste keer dat ik met bioloog ed. ga werken dus hulp en tips zijn altijd welkom
 13. ik heb wat schrik dat indien er iets misloopt met het boren het glas gaat barsten of iets dergelijks. iemand die ik ken maakt de overflows en installeerd ze ook . is inderdaad met hevel. tot op het moment heeft hij nog geen problemen gehad ivm bakken die overlopen maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. deze week ga ik bij zijn kennis langs die al heel zijn leven met aquariums bezig is . .momenteel heeft hij er eentje staan van 4.5m lengte. ik ga daar ook mijn licht eens opsteken en de nodige vragen stellen. de zebra is inderdaad een redelijk kostelijk beestje. voor een kleintje zou ik rond de 100 betalen en voor een volgroeide rond de 200. vind ze samen met de l134 bij de mooiste die er zijn en ze blijven van redelijk formaat. de grotere soorten breken vroeg of laat toch heel het plantenbestand ed. af. ik wilde een stuk of 10 corydoras plaatsen .
 14. Heeft iemand al wel eens geprobeerd om deze vissen te kweken? Vreemd idee natuurlijk met een vis die hengelaars en visbestanden terroriseerd. Maar voor een experiment heb ik een eetbare kweekbare vis nodig die niet groter dan 30cm word en dat deze vis een eetbare plaag is mag wel wijder verspeid worden, Ik kan op dit moment nog even geen details geven verder maar naarmate het vorm krijgt zal ik meer kunnen vertellen. Ze zullen leven in warm helder water met een bodem van 150x150 en een 50cm waterpeil, inrichting word minimaal maar kan worden afgestemd op het kweekgedrag.
 15. geweldig idee, vooral met een vierkante emmer
 16. Balen dat je reds er niet meer zijn Het bestand klinkt leuk, al vind ik zelf maanvissen redelijk statisch. De beweging moet dus van de andere vissen komen. Zou zeggen mooie grote scholen van de corydoras en tetra's, dat ziet er in zo'n grote bak volgens mij erg gaaf uit. Denk dat je er prima wat dwergcichliden bij kan zetten. Gewoon goed decoreren zodat de vissen elkaar uit de weg kunnen gaan. Zeker als je kies voor een wat rustigere soort zoals bijvoorbeeld Mikrogeophagus altispinosus. Daar zou je zelfs een harempje van kunnen doen, leuk om de mannen onderling te zien showen. Overigens zou ik die zebra's laten zitten en de groep L134 uitbreiden. De zebra is naar mijn idee beter geschikt voor een speciaalbak ivm de gevraagde warmte + zuurstof (en prijs). Als je gaat voor een bioloog zou ik toch echt gaten laten boren. Anders is het vragen om problemen. Een overloop buiten de bak kent altijd een heveleffect. Als dat hevel effect wordt onderbroken stroomt je bak over. Ik zou dan niet lekker kunnen slapen. Dan is een dubbele overloop (1 geknepen hoofd overloop en 1 open nood overloop) een veel betrouwbaardere setup. Google maar eens op herbie overflow. Ik filter mijn bakken gemiddeld 6 keer per uur en heb daarnaast ook nog voor 5-10 keer per uur stromingspompen (ik wissel de hoeveelheid stroming). Op dit moment woon heb ik alleen potfilters, dus die zijn qua doorstroomsnelheid en filtermateriaal op elkaar afgestemd. De stelregel 2-3 per uur is dan ook veels te algemeen. De daadwerkelijke berekening is veel complexer (en hangt onder andere af van hoeveel zuurstof je in het water hebt en hoeveel vervuiling er in de bak is). Kan je aangeven waarom je de bak niet wil laten boren?
 17. een opvoepomp had ik nog niet gekocht. eergisteren is mijn bioloog en nieuw onderstel pas geleverd. ik had 2 pompen op het oog sicce syncra silent 3.0 of 4.0 .de 3.0 dat is die van 2700 l per uur de 4.0 heeft een opvoerhoogte van 3.8m en is 3500 l per uur maar wel regelbaar. er is ook nog een regelbare van 5000 l met een opvoerhoogte van 3.8 m. gedurende iets meer dan 2 jaar had ik reds zitten . ik was gestart met 11 kleintjes maar de laatste maanden kwamen ze 1 voor 1 om. zelfs antibioticakuren hielpen totaal niet. ik wil deze keer iets totaal anders. ik zou deze keer graag wat kleur en beweging hebben in de bak. eerst was ik van plan om een rhombeus van 25 cm aan te schaffen maar ik weet nu al dat ik er toch spijt van ga krijgen omdat ik liever scholen vissen door de bak zie zwemmen dan 1 solitaire. deze keer ga ik een 7a8 tal scalare redshoulder manacapuru huisvesten samen met corydoras lazer gold stripe , 1 a 2 hypancistrus zebra l46 1 a 2 pecoltia compta l134 en een school roodkopzalmen goud en ofwel kardinalen of keizertetra's. moest ik nog genoeg ruimte overhouden zullen er nog zuidamerikaanse glaszalmpjes en marmeren bijlzalmpjes bijkomen. met 8 scalares zit ik aan 400 l ( 50 l per vis nodig) en de rest moet ik nog eens berekenen eerst wilde ik dwergcichliden toevoegen maar vermits die blijkbaar in de clinch gaan met andere bodembewoners ga ik het niet doen. eerst moet ik wel nog een overloop in elkaar zien te knutselen daar ik geen gaten in mijn bak heb en ze ook niet wil laten boren. graag had ik mijn bak in juni of juli terug opgestart en in september als we terug van vakantie zijn begin ik pas aan het vissenbestand. dan heeft hij ook rustig de tijd gehad om 2 maanden in te draaien. het is de eerste keer dat ik met een bioloog ga werken.ik had teveel problemen om de waterkwaliteit optimaal te houden bij mijn reds alhoewel ik de 2 grootste filterpompen van jbl op mijn bak had draaien filter jij je water dan 10x per uur ? ze hadden mij verteld dat 2 tot 3 x meer dan genoeg was . indien je te snel filtert zou je filtermateriaal niet zijn volle werk kunnen uitvoeren werd mij meegedeeld in de aquariumzaak.
 18. Mooie maat bak. Wat ben je van plan erin te gaan houden? Mogelijkheden te over, dat is zeker! Tot zover mijn enthousiasme over je bak.. Over tot de vraag; hoezeer een l/h wordt beïnvloed door opvoerhoogte heeft in mijn ervaring te maken met de volgende zaken: - het merk pomp (Eheim wint het hier in mijn ervaring van de meeste andere merken) - de hoeveelheid weerstand in de slangen (hoeveel bochten zitten erin) - hoe vuil is de pomp De 2700 l/h van je pomp is waarschijnlijk gemeten in het gunstigste scenario (dus bij 30 cm opvoerhoogte ofzo). Welke pomp heb je? Ik zou in jou geval voor een wat zwaardere pomp gaan, liefst een regelbare. Het is immers makkelijker later iets capaciteit terug te schroeven (en op bijv. 70% te draaien - is nog beter voor de levensduur ook) dan een nieuwe pomp te installeren. Je kunt er ook voor kiezen 2 pompen te gebruiken en er bijv, eentje van hetzelfde type bijkopen. Voordeel is dan dat je niet langer een single point of failure hebt. Als 1 van de twee pompen kapot gaat zorgt de andere pomp ervoor dat je bioloog blijft functioneren. Overigens ben ik zelf fan van behoorlijk stroming in mijn bakken (minstens 10 x inhoud - breek de stroming wel altijd met decoratie). Zou je dan ook aanraden een tweetal wavemakers (Jebao ofzo) in de bak zelf te plaatsen.
 19. Daar mijn piranha bestand verdwenen is na een aanhoudende ziekte ben ik van plan om met een totaal ander visbestand te starten. De 2 potfilters die ik had heb ik verkocht en heb mijn eigen nu een hoog onderstel ipv.onderkast aangeschaft en een bioloog. Mijn bak is 170x70x70 en de bioloog die ik heb laten maken 120x50x45. Daar ik een hoog onderstel heb laten maken zodat de bak mooi in het zicht tegen de muur komt had ik een vraag ivm. de opvoerpomp . De rand van mijn bak zal nu op 1.70 meter hoogte liggen. De opvoerpomp die ik wil halen heeft een opvoerhoogte van 2.5 m en een stroming van 2700 liter per uur Gaat dit voldoende zijn om het totale aantal liters van ongeveer 1000 (bioloog en bak) 2x per uur te kunnen zuiveren daar er overal beweerd word dat je door de opvoerhoogte minder doorstroomliters krijgt dan de 2700 die beloofd worden .
 20. Inderdaad waterpeil laten zaken en dan met emmer er uit scheppen. Aantal weken geleden zo ook de Rhombeus van 33cm verhuisd. Wat ik heb gedaan een cementbak bij gamma gehaald gevuld met water en daar filter/pomp ingezet. Piranha uitgevangen met een emmer en daar in over gezet, Vervolgens rustig de helft van het water uit de 120Cm bak gehaald, toen kon de bak verschoven worden en het restwater in het nieuwe aquarium gepompt worden. Daarna met twee man rustig de vis vanuit de cementbak weer het nieuwe aqarium in laten glijden. Mijn ervaring met Piranhas is toch wel dat met netjes het lijkt alsof ze veel wilder worden/gestrest. (daarnaast gaat het je wat netjes kosten)
 21. Probeer ze in een emmer te laten zwemmen, daar hebben ze bijna geen stress van. Moet natuurlijk wel lukken met je bak. Suc6
 22. Zolang ze rauw zijn en er geen toevoegingen (conserveringsmiddelen e.d.) in zitten idd prima. Zelf spoel ik dit soort voer ook altijd even uit voordat ik het voer.
 23. Echt heel gaaf en super leuk om de ontwikkeling van de bak te kunnen blijven volgen!
 24. het eerste probleem is al gevonden xD ik heb een paar zeer gestreste piranhas en de flarden van wat eens een net was
 25. Wat Dexter zegt....
 26. En nog een paar...
 27. Ben hier jaren actief lid geweest dus vindt het wel leuk zo nu en dan nog een te komen kijken en dan een update van m'n bak te doen. De scape is idd aangepast. Heb rif platen aan elkaar gemetseld. Met idee een soort zwevend rif te maken. In het zout kun je niet zonder meten. Maar ik kijk wel heel goed naar m'n koraal om te zien of er iets aan de hand is. Heb gelukkig veel geautomatiseerd qua toevoegingen. Daardoor meet ik nu 1x in de 2 weken.
 1. Load more activity